HTML

About Me

Filmkritikák és egyéb saját szerzemények.

Friss topikok

  • F.r.O.z.E.n: Elfelejtkeztél magadról a nagy gondolat olvasás an?! (2019.10.15. 05:16) Előszó Rin-hez
  • Ne küldj levelet: Talán azért jó, mert van normális története, nem csak egy látványra gyúró se füle, se farka hülyes... (2015.10.03. 15:49) Miért jó film a Mentőexpedíció? (The Martian, 2015)
  • ETa: Az hogy jó és fordulatos film még nem is firtatnám, de hogy Ben Affleckre azt mondani hogy az eddi... (2014.10.13. 16:41) Holtodiglan (Gone Girl, 2014)
  • Otherself: Igen, ez utólag nekem is feltűnt, de ha meg szinonímákat írok, az idétlenül jött ki, úgyhogy legkö... (2014.03.28. 23:57) 47 ronin (2013)
  • Otherself: XD ja, én is felhorkantam az NFS-en néha hangosan. Amúgy bocs, hogy csak most láttm meg a kommente... (2014.03.18. 22:29) Need for Speed (2014)

Linkblog

A bosszú ura (Sympathy for Mr. Vengeance, Boksuneun naui geot, 2002)

2014.04.05. 16:40 Otherself

Mr Vengeance poster.jpgEzt előbb olvasd el - lehetőleg.

Bosszú-trilógia második rész - Oldboy.

- nincs benne spoiler, de azért néhány dologra utalok benne -

A bosszú ura Chan-wook Park kultikus bosszú-trilógiájának első része. Ez sokaknak talán nem mond semmit, de ha megjegyzem, hogy a sorozat második része a legendás Oldboy - természetesen az eredeti dél-koreai -, akkor talán felkeltem az érdeklődést ez iránt a nagyszerű film iránt.

A bosszú-trilógia három filmjét - A bossszú ura, Oldboy, A bosszú asszonya - nem a történet, hanem a tematika fogja össze, a cselekmény megértése szempontjából nem szükséges sorrendben megtekinteni a filmeket, azonban a bosszú természetének különböző aspektuai, melyeket a három történet megtestesít, egymásra épülnek. Az első rész az alapoknál kezd, a bosszú motivációját és elkerülhetetlenségét ábrázolja.

A történet szerint a süket-néma Ryu beteg nővérének próbál vesedonort találni, azonban munkahelyéről kirúgják, spórolt pénzét pedig szervkereskedők veszik el tőle, így, jobb híján, barátnője segítségével, elrabolja volt főnöke lányát, hogy a váltságdíjból fizesse ki a kórházat. Ryu inkább elkeseredett, semmint rosszakaratú, a túszul ejtett kislány még azt sem tudja, hogy el van rabolva, olyan jól bánnak vele, de a baj már megtörtént, láncreakció indul be és egyik véres leszámolás követi a másikat.

A bosszú ura szándékosan úgy van megcsinálva, hogy a karaktereket egyáltalán nem a rossz indulat hajtja, nem lehet tiszta szívből gyűlölni őket. Ryu cselekedeteit valahol meg lehet érteni, ugyanakkor a lány apjának, Park-nak a vérszomját sem tudjuk elítélni. A film ezt úgy éri el, hogy egy csomó véletlen esemény viszi előre a cselekményt, ami először elég mesterkéltnek hat, de a a történet alakulása szempontjából szükséges. A két főszereplő ugyanis még akkor is képtelen lemondani a másik haláláról, miután megértették egymás motivációját, hogy nem egyedül őket lehet hibáztatni az eseményekért, a bosszúszomjas embert azonban egyáltalán nem érdeklik a racionális érvek, akinek bántják a szeretteit, az nem nyugszik, míg a másik él.

610.jpg

A film alapgondolata nem túl bonyolult, viszont azt nagyon jó hangulattal érzékelteti. A trilógia három darabja közül talán ez a legunalmasabb, mert képi világa a másik kettőhöz képest földhöz ragadt, kevésbé stilizált, nem annyira izgalmas, tempója lassabb. A legtöbb beállítás hosszú, szürke, kiválóan megszerkesztett állókép, melyek nagyon jól illenek a cselekmény tragikus, szomorú felhangjához. Néhány jelenet meglehetősen komótosan halad, a szereplők meg olyanok, mintha rendezői utasításra vágnának végig fapofát, néhány elég súlyos jelenetet leszámítva. Azonban ez itt teljesen indokolt, A bosszú ura olyan film, amely bátran, mindent alárendel egy súlyos atmoszféra kialakításának.

Röviden: határozott véleményű film, mely alapgondolatát nagyon jól eltalált, erős hangulattal támasztja alá. Véres, brutális és végtelenül szomorú.

- otherself -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otherself.blog.hu/api/trackback/id/tr635952716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása