HTML

About Me

Filmkritikák és egyéb saját szerzemények.

Friss topikok

  • F.r.O.z.E.n: Elfelejtkeztél magadról a nagy gondolat olvasás an?! (2019.10.15. 05:16) Előszó Rin-hez
  • Ne küldj levelet: Talán azért jó, mert van normális története, nem csak egy látványra gyúró se füle, se farka hülyes... (2015.10.03. 15:49) Miért jó film a Mentőexpedíció? (The Martian, 2015)
  • ETa: Az hogy jó és fordulatos film még nem is firtatnám, de hogy Ben Affleckre azt mondani hogy az eddi... (2014.10.13. 16:41) Holtodiglan (Gone Girl, 2014)
  • Otherself: Igen, ez utólag nekem is feltűnt, de ha meg szinonímákat írok, az idétlenül jött ki, úgyhogy legkö... (2014.03.28. 23:57) 47 ronin (2013)
  • Otherself: XD ja, én is felhorkantam az NFS-en néha hangosan. Amúgy bocs, hogy csak most láttm meg a kommente... (2014.03.18. 22:29) Need for Speed (2014)

Linkblog

Amerika Kapitány: A tél katonája (Captain America: The Winter Soldier, 2014)

2014.04.11. 22:05 Otherself

AmKa poszter.jpgEzt előbb olvasd el - lehetőleg.

- örvendessék az Úr: nulla spoiler -

Megérkezett a Marvel első idei blockbuster csodája, a Phase Two utolsó filmje - legalábbis ami az alapkaraktereket illeti. A három post-Avengers film (Vasember 3, Thor 2, Amerika kapitány 2) mindegyikén érződik a pokolian sikeres, közös mozi hatása és örömmel állapíthatjuk meg hogy a változás, kisebb-nagyobb mértékben, mindhárom franchisenak jót tett, de leginkább a A tél katonájának. Gyorsan le is szögezem: szerintem a három utolsó szuperhősös móka közül messze ez sikerült a legjobban, ha valakinek a másik kettő tetszett, akkor ezt is nyugodtan bevállalhatja. Sőt, a Bosszúállók után ez a legjobb Marvel film - bár attól azért még így is messze van -, ami leginkább annak köszönhető, hogy A tél katonája másolta le legpontosabban a Bosszúállók receptjét.

A Bosszúállók azért volt anno nagyon sikeres, mert az addig filmjeiket teljes jelenlétükkel uraló, magasan mások fölé magasló hősök egyszer csak hozzájuk hasonlóan különleges, magányos és egoista egyének társaságában találták magukat, a köztük lévő izgalmas dinamikát pedig nagyon jó forgatókönyv segítségével adták elő. Emellett a történetvezetés a saját egyedi, vérprofi ritmusában váltogatta az akciót, a rejtélyt, a drámát és a humort, miközben a hősök világait egy nagy, mindent átfedő egészbe gyúrta össze, egy a miénkhez hasonló, de attól izgalmasabb alternatív univerzummá. Az eredetfilmekben ez nem volt meg, a hősök magukban nem működtek olyan jól, a Phase Two filmek viszont már ráéreztek a Marvel univerzum hangulatára, a ritmusuk hasonló, a new yorki események összefűzik őket és a karakterek egyfolytában egymást utalgatnak.

Amerika kapitánynak nagyon jót tett a változás, mert az első rész fekete-fehér-jó-rossz világnézete a legbutább és legunalmasabb szuperhős egyikét eredményezte, a második rész viszont erényt kovácsolt ebből, a film egyik legjobb húzása a Kapitány jóságosan patrióta világlátásának és jelen korunk, eszközeiben nem válogató bürokráciájának az ütköztetése. Rogers idealista szemén keresztül a néző is elborzad ezen a szürke, erőszakos világon, ahol egyáltalán nem egyértelmű, hogy ki az ellenség. A játékidő körülbelül felénél jöttem rá meglepődve, hogy ez a film lényegében egy klasszikus kémfilm: a S.H.I.E.L.D.-en belül árulás történik, nem tudni ki irányítja a szálakat vagy hogy kiben lehet bízni, a végső, nagy összecsapás előtt a Kapitánynak és a Fekete Özvegynek előbb azt kell kikémkednie, hogy ki áll a dolgok mögött. Na nem mintha olyan meglepőek lennének a fordulatok (se a fő gonosz, se a Tél Katonájának személyazonossága nem tartogat meglepetést), viszont ad a filmnek egy meglepően komoly és szomorkás hangulatot, ami az eddigi filmekben nem volt meg.

captain-america-the-winter-soldier-scarlett-johansson-chris-evans.jpg

Az Amerika Kapitány 2 azzal nyeri a Bosszúállok-koppintás versenyt, hogy még annak csapatdinamika koncepcióját is lenyúlja. Scarlett Johansson bőrnacis kémjének amúgy sem volt még önálló filmje, egyetlen női hősként pedig ez a legmegfelelőbb film szerepeltetésére, hideg, óramű pontosságú személyisége éles kontrasztban áll Evans katonájával. A szupercsapat Anthony Mackie Sólymával teljesedik ki, aki, habár látványos karakter, nem túl érdekes személyiség, abszolút mellékszereplő alapanyag. Hármuk összekoordinált akciói azonban nagyon hatásosra sikerültek.

A tél katonája szuperhős film létére meglepően komoly gondolatokat vet fel a korrupcióról, a bűnüldözésben bevethető eszközökről és arról, hogy a hatalom milyen mértékben korlátozhatja a társadalom szabadságát annak védelmében. Ez elég súlyt ad a történetnek ahhoz, hogy alátámaszthassa az akciót és látványt, de ennél nem megy messzebb. Nem mintha szükség volna rá, de ez a hozzáállás az egész filmen nagyon érződik, az, hogy az Amerika kapitány 2 megrendelésre gyártott film: olyan, mintha adtak volna egy listát a stúdiónak, hogy ez és ez legyen benne a filmben, azok pedig hibátlanul, profin szállították is. A történet tökéletes időpontokban váltogatja a hangulatot; a dialógusok viccesek; a dráma megható; a verekedések (főleg a liftes!) jól vannak megkoreografálva; a CGI menő, de mindez mégis olyan, mintha csak kényszerből egymás után rakták volna a kívánt jeleneteket, nincs egy olyan, erős alapgondolat, amely átjárná és összefogná az egészet.

Félreértés ne essék, A tél katonája nem lesz ettől rossz film, csak nem lesz olyan maradandó, mint a Bosszúállók. Megbecsülendő, hogy a Marvel egy ennyire biztos sikert jelentő alkotásból is megpróbálta kihozni a legjobbat. Ez a film egyfajta standardot jelent számomra: legalább ilyennek kéne lennie egy átlagos blockbusternek.

Röviden: habár se nem egyedi, se nem maradandó, mégis a Marvel filmek sajátos elemeit tökéletesen visszaadó, nagyon szórakoztató blockbuster. Képregényfilm fanoknak kötelező.

-otherself-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otherself.blog.hu/api/trackback/id/tr596018202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása