HTML

About Me

Filmkritikák és egyéb saját szerzemények.

Friss topikok

  • F.r.O.z.E.n: Elfelejtkeztél magadról a nagy gondolat olvasás an?! (2019.10.15. 05:16) Előszó Rin-hez
  • Ne küldj levelet: Talán azért jó, mert van normális története, nem csak egy látványra gyúró se füle, se farka hülyes... (2015.10.03. 15:49) Miért jó film a Mentőexpedíció? (The Martian, 2015)
  • ETa: Az hogy jó és fordulatos film még nem is firtatnám, de hogy Ben Affleckre azt mondani hogy az eddi... (2014.10.13. 16:41) Holtodiglan (Gone Girl, 2014)
  • Otherself: Igen, ez utólag nekem is feltűnt, de ha meg szinonímákat írok, az idétlenül jött ki, úgyhogy legkö... (2014.03.28. 23:57) 47 ronin (2013)
  • Otherself: XD ja, én is felhorkantam az NFS-en néha hangosan. Amúgy bocs, hogy csak most láttm meg a kommente... (2014.03.18. 22:29) Need for Speed (2014)

Linkblog

A csodálatos Pókember 2. (The Amazing Spider-Man 2, 2014)

2014.05.02. 13:37 Otherself

Spiderman2 poster.jpgElőszó filmkritikai nézeteimről.

- spoiler nincs, de célzás van -

A Pókember reboot körül kialakult viták többnyire arról szólnak, hogy ki melyik széria főszereplőjét preferálja. Én személy szerint jobban szerettem Tobey Maguiret a szerepben, egyszerűen jobb színésznek tartom, mint Andrew Garfieldot. Előbbinek mindig azt rótták fel, hogy nem volt elég vagány és túl sokat nyavalygott, nosza több indok nem is kell, 5 év elteltével máris itt az újrázás, kit érdekel, hogy az eredeti három filmen nem nagyon kell javítani és hogy mostanában kb. havonta adnak ki képregényfilmet.

A csodálatos Pókember 2. tényleg tudja, hogy miben akar eltérni a régebbi trilógiától. Az új Pókember szórakoztatóbb, egyfolytában viccel, nagyon laza, akrobatikus mozdulatai pedig pokolian látványosak. Az első akciójelenet alapján a film egy olyan történetet ígér, amely a mostanában trendi, éjsötét komolysággal megáldott szuperhős filmekhez képest könnyed és stílusos, amely tényleg olyan mozi élményt nyújt, amin egyáltalán nem kell gondolkozni, csak a nevetéstől és izgalomtól tátott szájjal élvezni. Meg is vannak az ehhez szükséges elemek: a gonosz karakterek vagy nevetségesen őrültek (Jamie Foxx) vagy teljesen pszichopaták (Dane DeHaan és Paul Giamatti), gyerekesen szórakoztatóak és a színészek élvezetesen túljátsszák őket; a humor többé-kevésbé működik, de legalábbis sajátos ízt ad Pókembernek; az akciójelenetek pedig nagyon látványosak, habár a fizika törvényeit olyan mértékben veszik semmibe, ami még egy ilyen filmben is túlzás. Ezen karakterjegyek segítségével egy hangulatos, vagány film készülhetett volna.

A probléma viszont nem a Pókemberrel van, hanem Peter Parkerrel. A film legsúlyosabb hibája, hogy közel két és fél órás játékidejének több mint a felét Peter és Gven szeret- nem szeret drámája teszi ki. A jelenetek borzalmasan vannak összevágva, amikor a baromi pörgős verekedésekről a két főszereplő agonizálására váltanak az olyan érzés, mint amikor egy erős fékezés után az ember lefejeli a műszerfalat. Katasztrofális a ritmus, az egyébként is kevés Pókember jelenetet még a vége felé is ketté vágják a teljesen érdektelen love storyval. Mert bizony nem csak hogy sok a dráma, de még rossz is. Kezdem úgy hinni, hogy Garfield talán mégsem annyira rossz színész, mert azok a párbeszédek, amiket a szájukba adtak, még Emma Stoneból is kihozták az idiótát. Közös jeleneteikben annyira fájdalmasan béna amit előadnak, hogy a mozi a homlokcsapkodásomtól visszhangzott. Nem tudom, hogy a szinkron mennyit tett hozzá az élményhez, de néhány mondatuknak még értelme sem volt, hosszan és kínosan évődnek egymással, a szál vagy két órán keresztül nem halad sehova sem és olyan, mintha nem is lenne semmi köze a film többi részéhez.

pók.jpg

És erre még a befejezés is rátesz egy lapáttal. Maga a jelenet is, ami a csattanót tartalmazza, hülyén van kivitelezve, ráadásul a rosszul előadott dráma miatt nem csak hogy hatástalan, de még idegesítő is. De ez érződik a film egészén : nagyon erőlködtek, hogy hatásosak legyenek, de se eredeti ötlet, se kreativitás nem volt hozzá. Végső soron pedig az akció lazasága sehogy sem fért meg a komolynak szánt szerelmi szállal, ettől pedig a film pont olyan tudathasadásosnak hat, mint Peter Parker és az ő hősi alteregója.

Röviden: vagány, de kevés akciójelenet, sok és idegesítő dráma.

- otherself -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otherself.blog.hu/api/trackback/id/tr806105197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása