HTML

About Me

Filmkritikák és egyéb saját szerzemények.

Friss topikok

  • F.r.O.z.E.n: Elfelejtkeztél magadról a nagy gondolat olvasás an?! (2019.10.15. 05:16) Előszó Rin-hez
  • Ne küldj levelet: Talán azért jó, mert van normális története, nem csak egy látványra gyúró se füle, se farka hülyes... (2015.10.03. 15:49) Miért jó film a Mentőexpedíció? (The Martian, 2015)
  • ETa: Az hogy jó és fordulatos film még nem is firtatnám, de hogy Ben Affleckre azt mondani hogy az eddi... (2014.10.13. 16:41) Holtodiglan (Gone Girl, 2014)
  • Otherself: Igen, ez utólag nekem is feltűnt, de ha meg szinonímákat írok, az idétlenül jött ki, úgyhogy legkö... (2014.03.28. 23:57) 47 ronin (2013)
  • Otherself: XD ja, én is felhorkantam az NFS-en néha hangosan. Amúgy bocs, hogy csak most láttm meg a kommente... (2014.03.18. 22:29) Need for Speed (2014)

Linkblog

Hős6os (Big Hero 6, 2014)

2015.01.22. 15:17 Otherself

bighero6_poster.jpg

Ha eddig még nem tetted meg, előbb ezt olvasd el.

- vannak a filmben olyan momentumok, amelyek nem túl meglepőek, de azért lelehetne spoilerezni, én viszont nem teszem meg - 

A Disney animációs stúdiója az utóbbi években stabilan jó filmeket produkált, melyekben mindig volt valami olyan vonás, amely érdekessé tette őket: a Rontó Ralph fogta meg eddig legeredetibb módon a videójáték-kultúrát, a Jégvarázs pedig bátran csavart egyet a Disney saját tönténetmesélési örökségén. Animációs alkotásaik ugyan nem érik el a Pixar egykori zsenialitását (akik egyébként nem tudom mit csinálnak mostanában, de az feltűnő, hogy John Lasseter, a cég alapítójának a neve az összes Disney Animation Studios munkánál fel van tüntetve mint producer), de a mainstream CG egészestés filmek között stabilan az élvonalba tartoznak. Erre viszont jön a Hős6os, ami egyértelmű visszalépés.

Na nincs itt akkora tragédia, a Hős6os egyáltalán nem rossz film. Csak hiányzik belőle az ambíció, ami abban nyilvánul meg, hogy egy csomó érdekes alapötletet bedob, de aztán semmit nem kezd velük. A történet szerint pár fiatal feltaláló zseni meg egy egészségügyi ellátásra kalibrált robot szuperhősökké avanzsálnak, hogy legyőzzék a gonoszt, aki ellopta a főszereplő srác, Hiro (milyen eredeti névválasztás!) találmányát. És ennyi. Leleplezik és legyőzik a gonoszt, és kész. Vannak persze a történetnek érdekes momentumai, amelyek előre hajtják a cselekményt (Hiro is elveszít valakit, meg a főgonosz is, ebből következik logikusan kettejük motivációja), de nézőként nem tudsz szabadulni az érzéstől, hogy valami hiányzik. Itt van például ez a félig amerikai, félig high-tech japán világ, amibe a cselekményt belehelyezték. Ennek mi volt az értelme? Érdekes hangulatot adhatna a filmnek, de igazából ez a kulturális összemosódás nem eredményez semmit. A főszereplő srác meg a bátyja japánok, a nevelőanyjuk fehér amerikai, a haverok között meg van kínai, afroamerikai, stb., ami nagyon feltűnő, de a megjelenésükön kívül ez az égvilágon semmit nem jelent. Persze mondhatnám, hogy milyen szép, hogy a Disney nem foglalkozik a bőrszínnel, de így viszont pont semmilyenek lettek a karakterek. Hiro még úgy ahogy korrektül kifejtett személyiség, a robot, Baymax pedig jópofa, de egyszerű mint a faék, a többiek viszont csak egysoros poénokat benyögő papírmasék.

bighero6_2.jpg

Ugyanakkor ettől nem lesz a Hős6os élvezhetetlen, az animáció szokásos Disney, de továbbra is hatásos, a poénok aranyosak, néhány jelenet pedig meglepően megható. Hiro és a bátyja, valamint Hiro és Baymax kapcsolata korrektül fel van építve, ennek köszönhetően a közöttük lezajló, könnyfacsarónak szánt, jól megrendezett jelenetek valóban elég hatásosak és a film csúcspontjainak számítanak.

bighero6_1.jpg

Összességében a Hős6os jó film, de olyan, mintha az alkotók között nem lett volna senki, aki úgy istenigazából meg akarta volna csinálni. Profi iparos munka, határozottan van lelke, de azt is mintha tervrajz alapján készítették volna. Most mondtatnám, hogy érthetetlen számomra miért ezt jelölték Oscar-díjra A Lego-kaland helyett, de ez a panaszom inkább az Amerikai Filmakadémia felé szólna, nem a Hős6os alkotóinak.

Röviden: nehéz ezt érdekesen értékelni, épp csak annyira nem átlagos, hogy jónak lehessen nevezni.

- Nagy Péter -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otherself.blog.hu/api/trackback/id/tr127097847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása